Red de pers, van Terschelling tot Terneuzen  

Geplaatst door

Onder de titel Red de democratische controle, red de regionale pers beschrijft columniste  Sheila Sitalsing vandaag in de Volkskrant ontwikkelingen in de pers waarbij de stelling is dat de regionale pers niet meer functioneert zoals vroeger en dat de politiek op regionaal niveau niet langer kritisch gevolgd wordt. Sitalsing noemt drie voorbeelden: het station van Delft, de Gelderse PVV politica Faber en Terschelling:

In zo’n controlevrije zone kan het ook gebeuren dat een burgemeester een gemeenteambtenaar met anderhalve ton zwijggeld naar huis stuurt om een boekhoudschandaal te verdonkeremanen, zoals op Terschelling is gebeurd onder verantwoordelijkheid van voormalig interim-burgemeester Rob Bats (VVD). Ook hier geldt: in de regionale pers doken af en toe meldingen op van wrijvingen tussen ‘een klokkenluider’ en de gemeente. Maar het duurde lang aleer het schandaal in zijn volle omvang boven water was getakeld, afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Te lang: Bats is alweer weg uit Terschelling.

Ik onderschrijf de beschreven ontwikkelingen rond de afnemende kritische rol van de regionale pers maar de redenatie van Sitalsing  in het geval van Terschelling lijkt me een staaltje van jumping to the conclusion. De plaatselijke ( De Terschellinger) en de regionale pers ( Leeuwarder Courant) hebben wel degelijk veel aandacht geschonken aan de kwestie van de vermeende klokkenluider. De Volkskrant was er niet bepaald als de kippen bij. Wat voor de schrijfster als keiharde feiten en beweringen worden gezien, zouden ook wel eens gissingen en speculaties kunnen zijn van een voor de Volkskrant onwaardig karakter. Termen als zwijggeld, boekhoudschandaal en verdonkermanen worden  hier  klakkeloos overgenomen uit de reportage van afgelopen zaterdag. Suggestief wordt het helemaal met de opmerking over het vertrek van burgemeester Bats. Zijn vertrek was reeds lang bekend, hij was als interim aangesteld in afwachting van een definitieve benoeming van de opvolger van burgemeester Visser.  Zoals ik zaterdag op mijn blog https://overtwad.wordpress.com al schreef: Papegaaien journalistiek van De Volksgraaf anno 2015. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: waar is de objectieve krant?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.