Hotel Harlingen

Geplaatst door

Harlingen hotel 1

 

Stoer en statig, vijftig meter hoog in maritieme kleuren staat ze een halve eeuw in de haven van Harlingen. Als een rots in de branding torent ze in weer en wind uit boven de skyline van de havenplaats. De Dokkade en de Nieuwe Willemskade, ooit het epicentrum van houtimporteurs als  Hubert Jans & Co en verwante  overslag -en vervoersbedrijven, liggen er nu leeg en verlaten bij in afwachting van doortastende gemeentebestuurders, projectontwikkelaars en investeerders die al twintig jaar dagdromen van renderende accommodaties en activiteiten op een van de Triple A-locaties aan de Waddenzee.

In 1996 kwam er een einde aan de houthandel met Rusland en Scandinavië. De coasters en andere vrachtschepen verdwenen om plaats te maken voor  zeewaardige zeiljachten, tjalken, klippers en schoeners van de pleziervaart en de bruine vloot. Het hout eruit, de toeristen erin. De markante hijskraan, in de volksmond bekend als Lange Willem of de Blauwe Kop, was uitgetakeld en dreigde onttakeld te worden. Een ondernemer uit IJlst ging iets voortvarender te werk dan de meeste van zijn collega’s en zorgde ervoor dat Lange Willem behoed  werd voor de sloop. Lange Willem kreeg een tweede leven. De heftige havenkraan werd in enkele jaren omgetoverd tot een tweepersoons hotel waar je voor een slordige 300 euro, inclusief het kakelverse ontbijt, op grote hoogte kunt genieten van de vergezichten op Terschelling en Vlieland. Eigenlijk zonde om te slapen.

Lange Willem voorziet in de behoefte van mensen om iets echts unieks, iets heel bijzonders te doen. De slimme ondernemer uit IJst voelde blijkbaar feilloos aan wat de moderne mens op zijn bucketlist heeft staan: naast het kraanhotel, heeft hij in Harlingen van de  vuurloze Vuurtoren en van een reddingsboot ook succesvol tweepersoons hotels gemaakt. Het leven even op zijn beloop laten en tijdelijk de dagelijkse beslommeringen ontstijgen in het kleinste hotel dat je je kunt voorstellen.Toerisme 2.0. Soms gebeuren er kleine wondertjes in de wereld van recreatie en toerisme.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.