De zilte smaak van zeesla

Geplaatst door

In de serie over zilte groentes na de zilte aardappelen en het wilde zeewier vandaag zeesla met een recept

Voeding is wel een dingetje voor mij. Het eigen lijf dient goed geconserveerd te worden om corpulentie te voorkomen en mijn eigen gezondheid te bevorderen. Ook wil ik eigenlijk nog wel een jaar of twintig mee. Iets wat volgens het CBS gemiddeld gezien moet lukken voor 60 plussers. Ik neem aan dat je dan ook gemiddeld moet leven. Hoe  doe je dat? Elke dag word je heen en weer geslingerd op de weegschaal van gezondheidskeuzes.

Minder, meer voedsel? Meer is nodig: de bevolking neemt toe tot een kleine 10 miljard in 2050 en de welvaart stijgt. Dus nog meer  voedselconsumptie. Meer energie, meer water, meer uitputting van de landbouwgrond, meer transportkilometers. Meer is nodig: Zo’n 1 miljard mensen is nu al  ondervoed. Met een stijgende wereldbevolking zijn de problemen in Afrika en in Zuid-Azië helder als glas.

Gezonder eten

In het westen kampen wij met welvaartsziekten: anderhalf miljoen mensen slikken in Nederland statines om hun cholesterol te verlagen, zo’n vier miljoen mensen gebruiken bloeddrukverlagers. Zou gezonder eten niet effectiever zijn? Nederland heeft bijna een miljoen mensen met diabetes type 2. Bij ons eet 1 procent van de kinderen voldoende groente. Elk jaar geven wij 95 miljard uit aan de gezondheidszorg. We hebben genoeg voedsel, de infectieziekten zijn uitgebannen en we  worden ouder. Maar niet noodzakelijkerwijs gezonder.

Gezondheid is een kwestie van inkomen en koopkracht. Biologische producten zijn duurder dan reguliere. Sowieso: verse groenten zijn tussen 1996 en 2014 31% duurder geworden en de vis wordt duur betaald. Gezondheid is iets voor de rijken van deze wereld. Je bent wat je eet, zegt het spreekwoord niet voor niets.

Alternatief?

Hebben we een alternatief in Nederland? Moeten Diederik Samson minister van Voedsel en Marianne Thieme, staatssecretaris voor Ecologische producten in het nieuwe vijfpartijenkabinet worden? Moeten we meer lokaal eten, minder vlees en meer vis? Vegetariër, veganist? Wie het weet, mag het zeggen.

Ik hou het bij mijn kleine wereldje dat ik kan overzien. Ik struin het waddengebied af op zoek naar gezond waddengoud voor mijn voedselbehoeftes. Zilte producten prikkelen mijn fantasie. Lekker eten uit de Waddenzee en gezond blijven is wel een aantrekkelijke combinatie voor een Bourgondiër en waddenliefhebber als ik. Puur en gezond eten en wat nog mooier is: ik kan een kleine bijdrage leveren aan heel grote wereldproblemen zoals verzilting. Veel grond in Nederland en de rest van de wereld wordt immers steeds zilter. Etend de wereld een beetje beter maken. Als dat zou kunnen.

Zeesla

The proof of the pudding is in the eating. Laten we de koe bij de horens vatten en kijken wat er al etend kan gebeuren om de wereld en mijzelf wat beter te maken. In deze tijd van het jaar ben ik dol op licht verteerbare salades met verschillende soorten groenten en fruit. Vandaag kies ik voor zeesla dat je kunt vinden op stenen en schelpen in het overgangsgebied van ondiep naar diep in een zoute zee. Je kunt het in een salade verwerken als je van een frisse en sterke smaak houdt. De gezondheid stroomt als springtij je lichaam in door de hoge gehaltes eiwit, ijzer en calcium, het lage vetgehalte, de vele vezels en de aanwezigheid van mangaan, kalium, kiezelzuur en vitamine A, vitamine B en vitamine C. Eet smakelijk en gezond!

Recept zeesla met komkommer op www.mytaste.nl

Ingrediënten:

  • 1 pakje (30 g) wakame of zeesla
  • 5-6 eetl. rijstazijn
  • 4-5 eetl. lichte sojasaus
  • 3 theelepel suiker
  • 1 komkommer
  • zout

Bereiden

Leg de droge zeesla in een kom en zet hem onder water

Laat het wier ongeveer 30 minuten staan tot het zacht en opgezwollen is, giet het af

Snijd of knip de harde nerven uit de zeesla, spoel het goed af, laat het uitlekken en dep droog

Hak de zeesla in grove stukken, leg ze in een kom en dek af

Vermeng in een pannetje de azijn met sojasaus en suiker en breng het al roerende aan de kook tot de suiker is opgelost

Neem de pan direct van het vuur, giet de inhoud in een kom en laat deze vinaigrette afkoelen

Snijd de komkommer overlangs doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snijd de helften in dunne plakjes

Leg de komkommer op een bord en bestrooi met zout. Laat de schijfjes na 20 minuten in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier

Doe de komkommer met de wakame in een schaal en giet de afgekoelde vinaigrette erover; meng alles voorzichtig door elkaar

8089c0b4-23d0-46e3-b5bc-435837ff6711

Voor €11,50 te koop  in de eilanderboekhandels op Vlieland en Terschelling, in Harlingen bij Rederij Doeksen en Flevodrukkerij en via http://www.flevomedia.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.