Klooster Schiermonnikoog

Geplaatst door

IMG_1223

Ruim zeshonderd jaar geleden kwamen ze van de vaste wal bij Dokkum en bebouwden ze de zandplaat in de Waddenzee: katholieke dienaren, monniken in grijze pijen die in de 16e eeuw verdreven werden  door de protestanten. Anno 2016 zijn de monniken terug op het kleine eiland met zijn 900 inwoners. Heeft Schiermonnikoog er een toeristische attractie bij? Wordt het nieuwe klooster een van de iconen van het eiland van rust en stilte?

Geen jeans, geen polo, zijn habijt bestaat uit een lang wit gewaad met een zwarte overdoek. Aan zijn voeten een paar sandalen. Op het bovendek van de Rottum op weg naar Schiermonnikoog zag ik hem staan: een van de vier monniken die begin dit jaar zijn neergestreken op het eiland dat door de komst van hun collega’s zo’n achthonderd jaar geleden de naam draagt van schiere, grijze monniken op het oog, een eiland. De vier broeders zijn afkomstig uit de abdij Sion in Diepenveen. Hun klooster ooit gebouwd voor honderd kloosterlingen herbergde de laatste jaren nog geen tien personen. Verkoop van het te grote bezit volgde  noodgedwongen waardoor de monniken elders domicilie moeten zien te vinden. Vier van hen doen dat op Schiermonnikoog.

Op hun website kloosterschiermonnikoog.nl  lezen we dat de vier broeders Alberic, Jelke, Paulus en Vincentius een klooster willen bouwen op het eiland: “Onze abdij in Diepenveen laten we achter ons. De cisterciënzer traditie nemen we mee, om te leven met God op een manier die ons past: teruggetrokken in eenvoud.(…) De stilte en de eenvoud van het eiland, de natuur, de zee en het strand passen naadloos bij onze leefwijze als gemeenschap van monniken en maken het leven met God nog intenser.

Wie zijn ze en wat willen de vier monniken op Schier? Ze zeggen over zichzelf: “We zijn gewone huis- tuin en keukenmonniken. We willen graag goede relaties met de inwoners van het eiland. Ons doel is: dieper de relatie met God te beleven, zowel door iedere monnik als door ons allen tezamen. We geloven dat dat uiteindelijk een echt heilzame bijdrage is aan mens, wereld, schepping.” In hun leefwijze staan gehoorzaamheid, nederigheid, ascese, eenzaamheid en stilte centraal.

De religieuze mannen leven volgens een straf regiem: hun dag begint om 04.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Elke dag  bestaat uit vier blokken van zo’n vier uur en een acht uur slaap. De blokken zijn gezamenlijk gebed, arbeid, stille tijd voor ieder persoonlijk en als laatste blok gemeenschappelijke maaltijden en onderricht. Bij gebrek aan eigen ruimtes worden in de zomermaanden  op dinsdag, woensdag en donderdag vanaf 18.30 uur stilte- en gebedsdiensten in de Egbertkapel aan de Badweg aangeboden.

IMG_1184

Tussen het religieuze werk door wordt met het gemeentebestuur gesproken over de bouw van een nieuw klooster. De voorlopige locatiekeuze is gevallen op  het verlengde van de Middenstreek, de Westerburenweg. Daar moet in de buurt van de westelijke duinen het stiltecentrum tussen vier muren verrijzen. Zo kan de moderne toerist niet alleen refresh, massage Lotus, wandelcoaching en yoga op het strand  beleven, straks ook ouderwets  zich afzonderen van de turbulente buitenwereld, in retraite en in gesprek gaan  met zichzelf om op Schiermonnikoog zich zelf te vinden en te hervinden. Om uiteindelijk boven jezelf uit te stijgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.