Onrust op de Razende Bol. Onbewoonde eilanden, deel 3

Geplaatst door

 

razende-bol
Razende Bol of Noorderhaaks

Waar vind je natuur waar de mens niet heeft ingegrepen? Waar is natuur nog ongerept? De Waddenzee is om meerdere redenen volstrekt uniek met zijn getijden, eilanden, duinen kwelders, slenken, polders, zandplaten en onbewoonde eilandjes zoals Rottumerplaat, Griend en de Richel. Prachtige natuur waar de mens de nodige invloed op heeft uitgeoefend. Een gemaakt paradijs zou ik zeggen.

Een stevige uitzondering hierop  is te vinden tussen Den Helder en Texel waar westelijk van het Marsdiep een robuuste zandplaat van enkele vierkante kilometers ligt. Razende Bol heet dit onbewoonde eilandje in de volksmond van de Texelaars, officieel heet het Noorderhaaks.

Dynamiek

Wat de Razende Bol bijzonder maakt, is dat de mens er nooit heeft ingegrepen waardoor alles nog ongerept is. Des te unieker is het dat de zandplaat toegankelijk is voor het publiek. Vanuit Den Helder of Oudeschild op Texel kunnen toeristen er tegen betaling georganiseerd na toe varen om een dagje op de zandplaat door te brengen. Tenminste op het zuidelijke deel, het noordelijke deel is tussen 15 mei en 1 november afgesloten voor het publiek om de zeehonden en vogels te ontzien die er rusten. Een zandplaat die ongeveer 1,5 meter boven NAP ligt en bij storm geheel onder water kan komen te liggen. Een plaat die zich  per jaar honderd meter in de richting van het Molengat en het Marsdiep verplaatst. Volop natuurlijke dynamiek dus.

Mens versus natuur

Zeevogels en zeehonden voelen zich er thuis, net als de marine en de luchtmacht  die er oefenen. Met de dagjesmensen erbij kan het een drukte van belang worden. Nog meer dynamiek  en dus botsende belangen tussen natuur en mens. Wat voor regels en wetten gelden er eigenlijk op dit onbewoonde eiland? Zoals alles in Nederland, zijn bestuur en beheer hier maximaal tot achter de komma geregeld. Het eiland is eigendom van het gemeentebestuur van Texel, de rijksoverheid waakt over de Waddenzee en het beheer van de Bol is uitbesteed aan de natuurorganisatie Landschap Noord Holland die boswachters levert voor voorlichting, toezicht en naleving van regels. Educatieve politieagenten op een zandplaat.

In de zomer komen honderden mensen varend en surfend naar de Bol. Eten, drinken, spelen, plezier, lol, fun, in de natuur. De meeste mensen houden zich keurig aan de regels om de dieren met rust te laten. Maar wat te doen met de partytijgers en de feestbeesten die zich in de  wildernis wanen met hun eigen regels, oftewel geen regels. Geen probleem, dan zijn er op de zandplaat boswachters  die voorlichting geven en een heuse bon uitschrijven als het uit de hand loopt.

Beheerraad

Wat op de wal gebeurt, gebeurt ook op het wad. Overleggen dus,vergaderen in adviescommissies, stuur-en projectgroepen. Bestuurders die er toe doen in het waddengebied hebben een heuse beheerraad ingesteld voor plekken zoals de Bol. Ga er even rustig voor zitten, hier volgen de deelnemers aan de beheerraad: Vereniging Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, It Fryske Gea, Stichting het Groninger Landschap, Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslan (namens de waterschappen), Rijkswaterstaat Noord Nederland, ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie,  ministerie van Defensie en de Vereniging van Oevereigenaren en gebruikers. Voor de Razende Bol is eerder  vanuit de beheerraad een pilot opgezet met een projectgroep waarin  bovengenoemde instanties vertegenwoordigd zijn.  Beleidsvisies, beheersmaatregelen, beheeropgaven, scenario’s, risico analyses, informatiepunten, boswachters, toezicht, draagvlakvorming, educatie, sancties.

Geen gepolder

We komen voor de rust en krijgen er onrust bij. Verdwijnt het laatste stukje ongerepte natuur en  krijgen we een woud aan regels en voorschriften vanwege een minderheid die lak heeft aan respect voor de natuur? Ik zou zeggen laten we het echt heel simpel houden: iedereen die naar de Razende Bol wil, meldt zich bij het hoofdkantoor van de Beheerraad Razende Bol en overlegt hier de volgende documenten in ruil voor een toegangskaart: verklaring omtrent het gedrag (VOG), betalingsbewijs van minimaal vijf jaar donatie aan een natuurorganisatie en het diploma  Fatsoenlijke Burger. Statiegeld: €100 in het Waddenfonds. Niks geen gepolder, selectie aan de poort van de Bol: terug naar de ongerepte natuur met de echte liefhebbers.

cropped-8089c0b4-23d0-46e3-b5bc-435837ff6711.jpgGeluksvogel 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.