€300.000 en dan?

Geplaatst door

IMG_2002

Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe en de Hollandse Duinen zijn door het Nederlandse publiek gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. In totaal zijn er 87.903 stemmen uitgebracht. De uitslag van de eerste drie was: Het Nederlandse Waddengebied 15.135  stemmen (ca 17%), De Veluwe 10.053 (11%) en het  Nationaal Park Hollandse Duinen 8.583 (bijna 10%). Een verkiezing die nogal wat vragen bij me oproept.

Aan wie hebben we deze verkiezing te danken?

In 2014 dienden de Kamerleden Van Veldhoven (D66) en Jacobi (PvdA) een voorstel in om samen met belanghebbenden van de Nationale Parken een sterk merk te maken en daarvoor een nieuwe standaard te ontwikkelen. Op 1 maart 2015 werd het 3-jarig programma ‘Nationale Parken van Wereldklasse’ gestart.

Wie werken samen aan de ambitie om onze nationale parken van wereldklasse te maken?

Ruim tien organisaties van werkgevers, ANWB, marketeers, rijks-en provinciale overheden, natuur- en landschap beschermers zoals IVN en Natuurmonumenten.

Waarom deze verkiezing? 

De staatssecretaris van Economische Zaken verantwoordelijk voor natuur, Martijn van Dam (PvdA) wil de natuur versterken, mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en tegelijkertijd de natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, zoals Amsterdam, Hollandse tulpen en molens dat zijn.

Wat houdt de prijs in? De winnende gebieden ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om  “te investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers. Verder worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Daarnaast krijgen de winnende gebieden en de andere deelnemers aan de verkiezing ondersteuning in de vorm van kennis en kunde bij de verdere ontwikkeling van alle plannen.” Aldus het ministerie van Economische Zaken.

Wie zijn de echte winnaars? 

Hoe zou dat maandagavond 31 oktober gegaan zijn toen de uitslag bekend werd gemaakt? Wie  krijgen eigenlijk dat geld en nog wat kruimels in de vorm van advies en begeleiding? Trouwens, van wie zijn de Wadden? Om met dat laatste te beginnen. Maar liefst minimaal vijf ministeries gaan over de Wadden. De baas van Martijn van Dam is minister Henk Kamp (VVD), aanvoerder van Landbouw, Economische zaken en Innovaties. Kamp gaat over vele waddenzaken zoals energie, dus ook gaswinning, visserij, duurzaamheid en klimaatverandering. Dit ministerie moet samenwerken met nogal wat ministeries die ook  met de Wadden te maken hebben zoals Binnenlandse Zaken (waddengemeentes, waddenprovincies), Infrastructuur en Milieu (energie, duurzaamheid, klimaatverandering, zeevaart), Defensie ( Vliehors, Den Helder). En dan laten we het ministerie van Financiën nog even buiten beschouwing en het ministerie van onderwijs voor de speciale regelingen voor scholen op de Wadden.

 

IMG_1956

Honderd

Nu we toch bij de overheid zijn als het om de Wadden gaat: drie provinciale besturen, tientallen waddengemeentes en waddenkustgemeentes, waterschappen, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat praten mee, overleggen, adviseren en beslissen over de Wadden.

Voor ik het vergeet: de Europese Commissie doet stevig mee aan het overlegcircuit omdat de Wadden onderdeel vormen van een internationaal beschermd gebied in Denemarken, Duitsland en Nederland. Ik kan echt nog pagina’s door gaan met natuur-, vogel-,landschap- en milieubeschermers, met ondernemers, met belangenbehartigers van visserij, landbouw, energie, transport, watersport, recreatie, reddingswezen, hulporganisaties, horeca en marketingmensen. Ik heb geen tijd meer voor alle waddenwetenschappers en hun organisaties. Al met al kom ik in de buurt van zeker HONDERD organisaties die betrokken zijn bij het beleid en beheer van het Nederlandse waddengebied. De rijkste van alle is- afgezien van de NAM, lees SHELL, het Waddenfonds dat ruim 800 miljoen euro investeert in het Waddengebied.Een bedrag dat we overigens tien jaar geleden al  500 miljoen te weinig vonden.

IMG_1888

Wat merken wij er als toeristen van?

€3000.000 voor investeringen in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering. Elk  jaar wordt er nu al voor tientallen miljoenen in de Wadden geïnvesteerd. Het winnende bedrag is dus een zandkorrel op het strand. Die arme  staatssecretaris Van Dam: de komende maanden tot aan de verkiezingen overlegt hij zich de blaren op de tong met een onafzienbare stoet van lobbyisten om de buit van drie ton te verdelen. Na drie maanden overleg is het geld op aan vergader- en reiskosten, accountantskosten en advieshonoraria. De Wadden krijgen een prijs die met een beetje hoogwater wegspoelt in de Noordzee en nooit een keer de Waddenzee bereikt. Gelukkig dat het noorden veel ervaring heeft met loze beloftes en goed ontwikkeld is als het gaat om de eigen broek op te houden. Ook zo benieuwd welke politieke partijen in het verkiezingsjaar meer dan drie ton over hebben voor serieus waddenbeleid?

 

8089c0b4-23d0-46e3-b5bc-435837ff6711

http://www.flevomedia.nl

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.