Doet Doutzen het?

Geplaatst door
doutzen-kroes-en-sunnery
Doutzen en Sunnery

Vaak wist ze gevoelsmatig direct of iets goed of fout was. Heel veel beslissingen had ze in haar leven genomen vanuit haar onderbuik. De liefde voor Sunnery, de steun voor Dance4Life en voor de Friese taal en het afscheid van Victoria’s Secret. In al die gevallen wist ze binnen een nano seconde dat het goed zat. Maar nu? Ze aarzelde en twijfelde deze keer lang. Zou het net zo’n zeperd worden als haar debuut  in de film Nova Zembla van Reinout Oerlemans?

Was het geld? Was het de leuke reis naar dat mooie eiland met de mogelijkheid om zus Rens weer even te zien? Was het door het vleugje Friesland dat aan het product hing? Ze dacht aan vroeger  met haar heit en mem en aan nu met haar man en haar twee kinderen: “Als klein meisje zag ik mijn ouders alles wat niet op het strand thuishoorde oprapen. Dat leer ik nu weer aan mijn kinderen. Je houdt de omgeving schoon en vindt soms bijzondere souvenirtjes. “

Plastic

Als ze twijfelde ging ze net zoals vroeger thuis in Eastermar in een hoekje stil lezen en denken. Hun penthouse was leeg en de kust vrij om een middagje te mijmeren. Ze las dat er ruim 1,2 miljoen stuks plastic afval op de Nederlandse stranden liggen en dat er per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval liggen en daarvan is 92% plastic afval. Doutzen zag op internet beelden van opengesneden vogellijkjes  met ladingen plastic in hun maag en van zeehonden die verstrikt waren geraakt in netten. Ze zal Rens eens appen over plasticafval in de voedselketen.

Petflessen

Doutzen dronk langzaam van haar honingthee en vroeg zich hardop af of zo’n campagne het probleem wel echt oploste. Wat moest je doen met al die rondzwervende petflessen? Haar middagrust werd verstoord door de komst van Sunnery. Ze maakte hem deelgenoot van haar gepieker. Hij vond het maar niks: Water naar de zee dragen, zei ie, zo pak je het probleem niet bij de roots aan. Waarom heffen ze in Nederland geen statiegeld op plastic flessen net zoals in  Duitsland of Scandinavië? Doutzen zweeg, ze vond het een lastige discussie. Ze kon eigenlijk niet meer terug, ze had zich eerder dit jaar al zo positief uitgelaten over de campagne die zo lekker betaalde:

Help mij samen met Rivella de Waddeneilanden mooi te houden. Het Wad is een prachtig stukje Nederland en dat moet zo blijven. Daar drink jij toch ook een glaasje Rivella op? Met elke fles Rivella die je koopt, draag je bij aan 1m²  schoon strand.Koop een fles Rivella en draag daarmee bij aan 1m²  schoon Waddenstrand!

Ze spoelde een vies smaakje weg met de laatste slok thee. Haar besluit stond vast: It giet oan. Ze moest wel en kon niet anders dan haar afspraak nakomen. Vrijdag zou ze naar Vlieland gaan om jutbakken te dopen die Rivella aan het eiland schenkt. Bakken om de badgasten er aan te herinneren om het strand schoon te houden. Opeens kreeg ze een raar gevoel in haar onderbuik: zouden die bakken ook nodig zijn als er statiegeld op de petflesjes zat?

img_1066

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.