Mijn plak

Geplaatst door
IMG_3690
Waddenkant. Ter hoogte van Midsland

We verlaten de comfortabele warmte en beschutting van ons zomerhuis in het voorjaar en trotseren de elementen.  Dat is waar we hier voor komen. De blik op oneindig, de zonnestralen op het bleke stadsgelaat, luisterend naar de wind door de bomen van het schaarse bos en een paar stevige kilometers verderop vooral luisteren naar de golven van de Noordzee. Ik denk even aan mijn vriend die altijd beweert dat er geen slecht weer bestaat maar enkel slechte kleding. De wind uit het oosten steekt onaangenaam fris op. Ik waan me een rapper in the Bronx als ik mijn eigen kale duin bedek met de capuchon van mijn wind- en waterdichte jack.

IMG_3766

In de berm van het pad van onze eerste kilometers trakteren wilde hyacinten ons op de warmte van hun paarse tooi. De  kleine bloemetjes vormen een milde minderheid tussen het alledaagse groen van het gras, het bruinige van de vrijwel kale takken en het geel van de aangenaam alledaagse paardenbloemen.

We lopen  enigszins beschut met tegenwind naar het oosten om straks het voordeel van de sterke oostenwind in onze rug te hebben.  Na drie kwartier kuieren steken we even op voor de nodige hoeveelheid extra calorieën en slaan we bij Lies  af naar het noorden om zo de breedte van het eiland te nemen, richting Noordzee. We komen door het zompige laagveen van de Koegelwieck achter de duinen ter hoogte van paal 13. Een smal, door heide en struikjes overwoekerd pad leidt ons door de waterplekken, plakken zoals ze die hier noemen. Voor ons vreemde stervelingen zijn ze anoniem maar de eilanders duiden ze aan met heuse namen als Uleplak en Liesingerplak. Elke plek heeft een geschiedenis en dus een naam. Best wel respectvol, bedenk ik me, terwijl het geluid van de Noordzee aanzwelt.

We houden het wandeltempo voor ons doen hoog om de stevige stappers niet al te vochtig te maken want de heide is in het voorjaar gewoon nog nat. De bodem van veenmos met pijpenstrootjes voelt als een moderne gymzaal: soepel zacht verend. Onder mijn platvoet maat 45 ligt de rijkdom van een eeuwen oud plantenleven, dat het laagveen weer nieuw leven heeft ingeblazen. Nog een paar maanden en de dopheide kleurt net als de bermen paars. Ook de oranje kleuren van de duindoorn en de rode van de cranberries  laten nog enkele maanden op zich wachten. Mei is eigenlijk de maand van het geduld uitoefenen.

Stropers, smokkelaars, jutters, wie gingen ons voor in dit schemergebied tussen land en water? Van oudsher hebben er vanuit de dorpen karrenpaden naar het strand gelopen. Het strand moest en moet natuurlijk goed bereikbaar zijn, vooral tijdens en na een noordwester storm als de zee soms onverwacht kostbare schatten aan de eilanders prijsgeeft.

Aan het einde van het vochtige hazenpad lopen we evenwijdig aan de duinen voordat we een overgang kunnen nemen. Jouw noemen de eilanders van het oosten zo’n doorwaadbare plek in de duinen naar de zee. In Midsland hebben ze er een school naar genoemd. Door de lens van mijn camera zie ik de duinen als een winters landschap. De ochtendzon maakt het lichtgele zand bijkans wit als sneeuw en daardoor fel aan m’n ogen. Minutenlang blijf ik op de top van dit blanke duin bij paal 13 staan kijken naar de oerkracht van de stormachtige wind. Ze dendert over het strand en neemt miljarden strandkorrels mee naar het westen. Op het strand ontstaan in een flits tijdelijke kunstwerken waarvan  we nu al weten dat slechts enkele eeuwige roem zullen verwerven als jonge duinen van de nabije toekomst. Oude vormen sterven af, nieuwe ontstaan. Alles verandert en blijft gelijk. Ik voel me hier wel op mijn plak.

P1020764
‘Jouw’ ter hoogte van Paal 13, Noordzee

11052017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.