Waddenstaafjes

Geplaatst door

 

Een zilvermeeuw duikt pijlsnel het zeewater in, de golven zingen een bekend refrein, ik ruik een cocktail van zilte lucht en zeewier, de blauwe hemel omzoomt een donkere zee tot aan de horizon. Langs de vloedlijn heeft het opkomende zoute water een verse lading messschelpen neergelegd. Puur natuur, op het eerste gezicht.

Mijn stemming verandert sneller dan de wisseltijd van eb en vloed als ik even verderop tegen de duinen een spoor van smerigheid ontwaar: door de zee getransporteerd plastic soup. Met dank aan de anonieme zeelieden, vissers, fabrikanten en andere viespeuken.

Als trotse apen lopen we door deze wereld om de zegeningen van onze beschaving met ontelbare hoogtepunten op onze palmares bij te schrijven. Wat te denken van de uitvinding van de boekdrukkunst, de stoommachine, internet, de ontdekking van de maan en penicilline. Ik kan toch ook niet om een paar dieptepuntjes heen zoals wat veldslagen de afgelopen honderden jaren her en der op deze aardkloot, Aids en malaria. Ik noem er nog een paar.

De uitvinding van bitcoins vergt per dag net zoveel energie als 43.6 miljoen keer een wasdroger gebruiken. We kijken vijf keer per uur en meer dan drie uur per dag op onze smartphone en een retourvliegreisje naar Spanje kost 3300 kg CO2. Om dit te compenseren moet je 114 bomen planten. By the way: vorige jaar tekenden er 1,5 miljoen passagiers voor dit stedentripje.

Vorige week zwom er van dezelfde orde ook nog zo’n  stukje ellende voorbij. In Thailand stierf een griend, een dolfijn -en walvisachtige vis, vanwege tachtig stukken plastic met een totaalgewicht van 8 kilo in zijn maag. Wereldwijd wordt er jaarlijks 8 miljoen ton plastic – flesjes, verpakkingsmateriaal en andere rommel – in zee gedumpt.

Ik raapte een paar alikruiken, oesterschelpen en slapers op en dacht bij mezelf: Hoeveel getallen, statistieken, data en voorbeelden hebben we nodig om deze ecologische ramp voor mens en dier voorgoed te bestrijden en- nog beter- op te lossen?

De Europese Commissie kwam laatst met een reeks maatregelen over ballonnenstokjes, wattenstaafjes, plastic borden, rietjes en bekertjes gemaakt van plastic. Volgens de Europese Commissie hoeven bedrijven niks te vrezen van de voorgestelde beperkingen. Dit lijkt me van de afdeling: we gaan de fossiele industrie aanpakken maar de Shell zal het niet merken.

Ik heb diep respect voor de mensen die de stranden schoonmaken, die de bermen opruimen en de oceanen verlossen van de massa plastics. Edoch, het lijkt me een druppel op een gloeiende plaat, mosterd na de maaltijd en zoiets als de put dempen als het kalf verdronken is. Dierenleed op grote schaal, sterfte onder zeezoogdieren, vissen en vogels, de kwaliteit van het water holt achteruit, plastic vergaat niet en plastic valt uiteen in steeds kleinere deeltjes, overal te land ter zee en in de lucht.

Een permanente tsunami van plastic soup, een ramp van wereldformaat. Lokale en nationale oplossingen zijn niet voldoende. Wereldwijde, radicale maatregelen, daar zou de Europese Commissie beter aan doen dan symbolisch de wattenstaafjes verbieden.

Bedrijven zouden wel degelijk iets moeten merken van de oplossing van het plastic wereldprobleem. De productie aan banden leggen, andere grondstoffen gebruiken, hergebruik van materiaal, invoering van statiegeld en onze eigen plastic honger stillen. Gansch het plastic raderwerk staat stil, als de machtige consument het wil.

Ik geniet van het uitzicht op de zee, de stilte op het strand en de rust van waddenstaafjes. Miljarden plastic deeltjes beginnen aan een afbreekperiode van honderden jaren. Ergens stormt het vernietigingen en spuwen vulkanen lava over de natuur. Enkele dapperen helpen het tij te keren, anderen lopen door op het pad van gewenning en gemak. Ik wandel nog even een paar meerpalen verder. Kraaien cirkelen boven de duinen. De lucht betrekt. Ik haal een regenjackje uit mijn rugzak.

P1010431

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.