Plastic soup: begin zelf

Geplaatst door

IMG_1065

Je kunt een petitie op internet ondertekenen, in een demonstratie achter een katoenen spandoek lopen of geld doneren aan een sympathiek organisatie die iets doet aan het probleem. Natuurlijk, voor ik het vergeet, je kunt eenmaal in de vier jaar in het stemhokje een anti-plastic partij met rood aanstippen. Allemaal prima, vooral doen onder het mom van alle beetjes helpen en niet geschoten is altijd mis.

Mij bevredigt het niet, ik breek mijn koppie over de vraag wat ik zelf kan doen om het wereldprobleem van plastic soup te land, ter zee en in de lucht meehelpen op te lossen. Ik ga een duit in het papieren zakje doen vanuit het idee: verbeter de wereld begin bij jezelf.  Welke bijdrage kan ik zelf leveren aan hergebruik, aan een circulaire economie, aan een huishouding zonder verspilling? Zuinig  en verantwoord omgaan met de schaarse middelen die we hebben, is de enige manier om deze aardkloot op orde te houden. Hier komen mijn goede voornemens.

 1. Ik maak mijn oren niet meer schoon met wattenstaafjes. Overigens, mijn huisarts wreef mij er nog even in dat het sowieso helemaal niet nodig is.
 2. Ik koop kaas per pond bij de kaasboer. Het mes snijdt hier aan meerdere kanten.
 3. Wegwerpbestek en – bekertjes van plastic verklaar ik tot producten non grata in mijn huis.
 4. Yoghurt koop ik niet meer met plastic deksels.
 5. Ik neem een pannetje mee naar de afhaalchinees.
 6. Ik boycot kibbelingverkopers met plastic bakjes.
 7. Ik gebruik  voor mijn bammetjes een broodtrommel in plaats van plastic zakjes.
 8. Ik ga alleen nog naar die bakker, die groenteboer en die slager die hun waar in papieren zakken verkopen. Ik sta op bio based verpakkingen. Er zijn alternatieven zoals  verpakkingen gemaakt van tomatenbladeren en -stelen in combinatie met gerecycled karton en een mengsel van roggegras en gerecycled papier om biologische eieren te verpakken.
 9. Ik steun plastic vrije supermarkten voor zover aanwezig bij mij in de buurt en ik ga alleen naar supermarkten die met recyclebare verpakkingen werken.
 10. Ik mijd festivals met plastic bierglazen, ik drink met meer plezier een biertje uit glas met statiegeld.
 11. Ik koop nooit meer een ballon voor mijn kleindochters.

Wie biedt er meer? Wat kunnen we verder nog doen om de plastic milieuramp te bestrijden?

IMG_3938

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.