Gewoon geluk

Geplaatst door

P1020316

Mijn ochtendgymnastiek omvatte gisteren een fietstocht van noord naar zuid over het eiland Fanø oftewel van Nordby naar Sønderho, zo’n 25 kilometer heen en weer. De trip wordt met bordjes aangeduid als Panoramarute en daarmee is niets teveel gezegd.

Vrij snel na Nordby verlaat ik het fietspad dat parallel loopt aan de autoweg om via een onverhard pad eerst door de weilanden en vervolgens door de bossen en de heide te rijden. Het informatiebord aan het begin van het naaldbomenbos vermeldt dat er veel edelherten bivakkeren. Ik vrees dat ik ’s nachts moet terugkeren om kennis te maken met deze viervoeters

IMG_8207 (1)
Fietsroute van 25 km over Fano

Behoorlijk onverwachts kom ik, een beetje verwijderd van de toeristenstroom, in een heel ander deel van het eiland met wandel-, fiets- en paardenroutes in een bos met zegge en schrijve zeven collega-rustzoekers, allemaal even vriendelijk ‘Hej’ groetend

P1020318P1020319

P1020315
Sønderho, het mooiste dorp van Denemarken

Na tien minuten doortrappen op een ouderwetse fiets zonder accu arriveer ik in Sønderho, het dorp dat enkele jaren geleden werd uitgeroepen tot het mooiste van Denemarken. Terecht als je in de kleine straatjes tussen de fraai geconserveerde 19e eeuwse huizen en huisjes in een autoloos wandelgebied loopt. Ik drink koffie en een glaasje water zonder gas in restaurant Nanas Stue waar ze een uitgebreide collectie Nederlandse en eilander tegels uit de laatste driehonderd jaar tentoonstellen.

P1020317

 

 

P1020301

Alles lijkt gericht op een gemeenschap van mensen, op een gezamenlijke, voor veel mensen toegankelijke vorm van recreatie. In de toeristische naslagwerkjes kwam ik het woord ‘hygge’ tegen wat staat voor zoiets als relaxte, gezellige omgeving. Geen gejakker en gevlieg, weinig reclames langs de kant van de weg die  ook nog eens schoon en opgeruimd is.

De attracties lijken tijdloos. Ik denk dat de midgetgolfbaan van Rindby er dertig jaar onveranderd bij ligt. De mensen gaan gekleed in onopzichtige kleuren zoals licht groen, grijs, bijna schutkleuren. Niet bepaald modieus of trendyachtig.  De restaurants zijn aan de buitenkant zo bescheiden  uitgedost dat je voortdurend denkt dat ze gesloten zijn. Geen opsmuk, geen windowdressing, je krijgt wat je ziet. Bescheidenheid en gemoedelijkheid, dat vind ik wel typerend voor dit kleine eiland, iets wat we in Nederland misschien wel dreigen kwijt te raken.

Tenslotte nog even over die auto’s op het strand. Ga toch lekker wandelen, denk ik bij die rijen vierwielers langs de vloedlijn. ’s Lands wijs, ’s lands eer, zegt mijn andere ik . Een beetje besmuikt maak ik  na mijn fietstocht voor het eerst van mijn leven een autoritje over het strand. Niet verder doorvertellen.

P1020290
Strand bij Rindby

Ik begin me hier wel op mijn gemak te voelen en een bepaald geluksgevoel nestelt zich in mijn hoofd en hart. Iets wat ik sowieso wel heb als ik aan Denemarken denk met zijn Vikingen, design, windturbines, vis, Borgen, Tuborg, Kierkegaard, Roskilde en al die gekleurde huizen. Als er goed over nadenk, is er eigenlijk maar één woord dat de Deense lading voor mij dekt en dat is het woord ‘geluk’ en daarmee zit het in dit Scandinavische land wel goed.

Elk jaar publiceert de Verenigde Naties het World Hapiness Report. De laatste jaren behoren Denemarken, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en nu ook Finland steevast tot de top 10 van landen waar de mensen zich het gelukkigst voelen. ‘Geluk’ wordt in dit jaarlijkse VN-onderzoek afgemeten aan o.a. inkomen, gezonde levensverwachting, sociale steun, vrijheid, vertrouwen en vrijgevigheid. In de top 10 van de gelukkigste landen staat Nederland op plek 6. Een aardig weetje voor de beroepsmopperaars in ons landje aan zee. De lijst van 2018 ziet er als volgt uit.

 Finland
 Noorwegen
 Denemarken
 IJsland
 Zwitserland
 Nederland
 Canada
 Nieuw Zeeland
 Zweden
 Australië

Terug 

Ik fiets weer terug naar Nordby. Ik las dat er tussen de inwoners een bepaald soort rivaliteit bestaat tussen het noordelijke (Nordby) en het zuidelijke deel (Sønderho) van het land. Het lijkt wel Ameland of Terschelling met hun culturele en godsdienstige oost-west verschillen.

Het valt me op dat de ruimte op het eiland onbeperkt lijkt, zeker voor de bebouwde omgeving op voor ons begrip grote percelen. Ook de houten vakantiehuizen in de duinen hebben veel grond en dus privacy. De lage huizen zijn aan de buitenkant functioneel qua materiaal met baksteen en hout. De tuinen en terrassen gevuld met eenvoudige stoeltjes en tafels waar veel mensen aan plaats kunnen nemen. De zomerhuisjes zijn bescheiden en zo te zien bereikbaar voor mensen met een gemiddeld inkomen. Ik heb nauwelijks mega grote onderkomens voor de nouveau riche en de BD’er (Bekende Deen) gezien.

Alles lijkt gericht op een gemeenschap van mensen, op een gezamenlijke, voor veel mensen toegankelijke vorm van recreatie. In de toeristische naslagwerkjes kwam ik het woord ‘hygge’ tegen wat staat voor zoiets als relaxte, gezellige omgeving. Geen gejakker en gevlieg, weinig reclames langs de kant van de weg die ook nog eens schoon en opgeruimd is.

De attracties lijken tijdloos. Ik denk dat de midgetgolfbaan van Rindby er dertig jaar onveranderd bij ligt. De mensen gaan gekleed in onopzichtige kleuren zoals licht groen, grijs, bijna schutkleuren. Niet bepaald modieus of trendyachtig. De restaurants zijn aan de buitenkant zo bescheiden uitgedost dat je voortdurend denkt dat ze gesloten zijn. Geen opsmuk, geen windowdressing, je krijgt wat je ziet. Bescheidenheid en gemoedelijkheid, dat vind ik wel typerend voor dit kleine eiland, iets wat we in Nederland misschien wel dreigen kwijt te raken.

Tenslotte nog even over die auto’s op het strand. Ga toch lekker wandelen, denk ik bij die rijen vierwielers langs de vloedlijn. ’s Lands wijs, ’s lands eer, zegt mijn andere ik . Een beetje besmuikt maak ik na mijn fietstocht voor het eerst van mijn leven een autoritje over het strand. Niet verder doorvertellen.

Disclaimer: het is begin september, dus is vrijwel iedereen weer aan het werk en naar school. Mijn beleving van de rust moet je dus wel tegen deze achtergrond zien.

Morgen ga ik me verplaatsen naar het kleinste Deense Waddeneiland, Mandø., slechts te bereiken via laagwater.  Beleef het mee, beste volgers in Nederland, België, Denemarken, Ierland, Spanje en de VS van Amerika.

IMG_5905
Fanoe haven, bij het krieken van de dag

Feiten over Fanø

  • Het meest noordelijke Waddeneiland in de internationale Waddenzee. Te bereiken met veerdienst vanuit Esjberg Haven, duur; 12 minuten, 3x per uur, kosten  DKK 195,- (€26); zie  www.faergen.com/fanoe
  • Aantal inwoners: 3345; 90% woont in de hoofdplaats
  • Grootte: 15 km land,  maximaal 5 km breed. Ter vergelijking:De Waddeneilanden hebben een totale oppervlakte van 1047,5 km² en worden bewoond door ongeveer 81.300 inwoners. Het grootste eiland is het Nederlandse Texel, gevolgd door het Deense Rømø en het Duitse Sylt. Sylt heeft met ongeveer 21.000 inwoners de grootste bevolking van alle eilanden.
  • Overheid: zelfstandige gemeente met de havenplaats Nordby als hoofdplaats. Andere plaatsen: Fanoe Bad, Rindby en Søndero. In de hoofdplaats zijn o.a. gevestigd: gemeentehuis, school, twee musea, bank (om contant geld te pinnen), ziekenhuis, bibliotheek, apotheek.
  • Bijzonderheden: historische musea in Nordby en Søndero, historisch dorp Søndero; eigen busdienst met een halte op het strand
  • Let op: contant geld omwisselen in Deense kronen, snel opkomend zeemist
  • Activiteiten: golfen, blok karten, vliegeren, vissen, amber zoeken, fietsen (ook te huur), op het strand met auto rijden
  • Verblijven: hotels, campings, vakantiehuizen, Airbnb, B&B
  • Tip: Panorama fietsroute; auto laten staan bij je accommodatie.
  • VVV: www.visitfanoe.dk

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.